Маџун

Маџун природен лек и храна од Тиквешијата Маџунот е 100% концентриран гроздов сок природен анти оксиданс,природен лек и енергенс со оргинален слатко киселкаст вкус и арома.Бил добро познат и на нашите предци, со благотворно дејство врз човечкото здравје.Приказната за маџунот е стара колку и грозјето, а во Тиквешијата традиција повеќе од 2000 години.

Маџунот содржи природен антиоксиданс, ресвератрол,супстанци кој ги заштитуваат клетките од штетното дејство на слободните радикали кој спаѓа во групата на полифеноли го има во лушпата на црното грозје.Маџунот содржи структура на шеќери од кои 50% гликоза (гроздов шеќер) и 50% фруктоза(овошен шеќер), богат е со хидросолубилни витамини(B1,B2и C),минерали(k,Nа,Cа,P,Fе),танински материи,флавоноиди и органски киселини(винска,јаболкова, лимунска).

Се препорачува за имунолошкиот систем кај деца,рековалесцентни,постари лица со зголемен психофизички напор,спортисти,како и кај оние со зголемено ниво на триглицериди.
Маџунот е ефикасно природно средство кое помага при инфекција и настинка на дишните органи, при нарушена функција на хепар (жолтица, алкохолизам, при психолошки нарушувања и прекумерна тежина).

Помага при настинки,запек, анемија, болести за зајакнување на имунолошкиот систем кај деца, болести на кардиоваскуларниот систем,посебно се препорачува кај луѓе со нарушена функција на црниот дроп поради прележана жолтица, алкохолизам, цироза прекумерна употреба на лекови и зголемување на имунитетот.

Конзумација на Маџунот:

Деца над 1 година-од 1 до 2 мала лажица во оброк,во чај, млеко или вода секој ден.
Возрасни- 1 до 3 лажици во оброк, во чај,во млеко или во вода 2 до 3 пати во денот.